Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-kritik mot utnämning av ambassadör

Annons

Jonas Hafström, i dag ambassadör i Bangkok, blir nytt svenskt sändebud i USA.

Men utnämningen får genast skarp kritik från oppositionen.

Det beslutade regeringen i dag. Redan för någon månad sedan fanns medieuppgifter om att Hafström, som tidigare varit nära medarbetare till Carl Bildt, skulle få tjänsten i Washington utan att denna först utannonserats.

Kritiker hävdade därför att den borgerliga regeringens utnämningspolitik inte följde andra principer än dem hos tidigare socialdemokratiska regeringar, som beskyllts för att gynna partipolitiska utnämningar.

Jonas Hafström har tidigare arbetat vid ambassaderna i Teheran och Washington och varit chef för utrikesdepartementets konsulära enhet. Han var också en av huvudrollsinnehavarna under de dramatiska dygnen i december 2004, när tsunamin dödade bland andra hundratals svenskar i Thailand.

Hafström fick ingen kritik i Katastrofkommissionens rapport, snarare framhölls hans insatser på plats och hans information till Sverige som bra.

Men utnämningen av ny USA-ambassadör väcker hård kritik inom oppositionen. Konstitutionsutskottets ordförande Berit Andnor (s) finner den anmärkningsvärd.

Partikamraten Peter Hultqvist har interpellerat i utnämningsfrågan och undrar hur de utnämningar som gjorts hittills stämmer överens med vad regeringen skrev i regeringsdeklarationen om ett ändrat utnämningssystem.

TT

Mer läsning

Annons