Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)kamfilad regering utan konsekvens

Annons

Ekot i radion rapporterar att "tvärtemot målen med Sveriges klimatpolitik vill regeringen köpa utsläppsrätter från Ryssland för att kunna släppa ut mer växthusgaser."

Riksdagen har sagt att "Sverige ska inte köpa utsläppsrätter." Ändå har s-regeringen inlett förhandlingar att investera i kraftsystem i Ryssland. Sverige kan då tillgodoräkna sig de förbättringar man gör där. Lägre utsläpp räknas då som mindre svenska utsläpp. Ett svek mot löftet att minska de svenska utsläppen.

I en ny proposition påpekar dock regeringen att det är billigare för svenska företag att minska utsläppen någon annanstans.

Möjligheten att köpa och sälja utsläppsrätter medges inom Kyotoprotokollet från 1997. Avtalet innebär att de totala utsläppen av växthusgaser ska minska med fyra procent till 2010.

Samtidigt medverkar regeringen till en avveckling av de utsläppsfria, svenska kärnkraftverk som ersätts med en ökad import av elenergi som produceras genom förbrukning av fossila bränsle.

Var finns den konsekventa hållningen i socialdemokraternas energipolitik? Den redan skamfilade trovärdigheten för s-regeringen har fått sig ytterligare en törn.

JEAN-FRANÇOIS LOISE

Mer läsning

Annons