Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-högkvarter ockuperat i Köpenhamn

Annons

Aktivister har tagit sig in i de danska socialdemokraternas partihögkvarter och vecklat ut en banderoll, berättar TT:s reporter på plats.

"Ni stal ungdomens hus - nu tar vi ert", står det på banderollen. På gatan utanför står en mindre grupp ungdomar, också de med en banderoll, och inuti huset finns åtminstone fyra-fem stycken. Enligt aktivisterna själva har 18 ungdomar gått in i högkvarteret på Danasvej.

Det är lugnt och stilla på gatan utanför. Poliser på platsen säger till TT att de inte tänker vidta några åtgärder mot ungdomarna.

"Vi har gjort det i frustration över den katastrofala oansvarighet som Socialdemokraterne har visat i frågan om Ungdomshuset", heter det i ett pressmeddelande från gruppen som kallar sig "Aktionsgruppen for Frustrerede Köbenhavnere".

Aktivisterna säger att de inte kommer att lämna byggnaden förrän en lösning som de unga kan acceptera har uppnåtts.

I Berlin har polisen spärrat av de nordiska ambassaderna under dagen sedan det på olika autonoma gruppers hemsidor manats till protester mot utrymningen av Ungdomshuset, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

I går kväll deltog uppemot 500 personer i en spontan demonstration i stadsdelen Kreuzberg i Berlin till stöd för de protesterande i Köpenhamn.

Utrymningen av Ungdomshuset gick förhållandevis lugnt till i går. Men efterspelet innebar att Köpenhamn såg ut som en krigszon. Över 200 personer har gripits och fem skadades under de våldsamma protesterna mot försäljningen och rivningen av Ungdomshuset.

I stadsdelen Nörrebro pågick under morgonen uppröjningsarbetet för fullt. Personal från tekniska kontoret lagade skadorna i gatorna. Det mesta av glaskrosset och gatustenarna som vinit genom luften var redan uppsopade.

Nu är det framför allt graffitin längs murar och väggar som avviker från det normala, rapporterar TT:s utsända.

Johnny Beyer , ägare till en färgbutik och ordförande i den lokala handelsmannaföreningen , berättade för TT att han är mycket upprörd över det som har hänt.

Han uppskattar polisens insatser, men befarar att oroligheterna långtifrån är slut.

Polisen har blivit rosad för insatserna under torsdagen, inte minst på de danska tidningarnas ledarsidor, men Anne Eltard, medlem i Foräldre mod politibrutalitet, är inte helt nöjd. Polisen bidrog till att trissa upp stämningen, anser hon.

Hon har bland annat berätta t om en 13-årig pojke som blev slagen med batong i ansiktet och om en ung man som blev slagen i bakhuvudet och fick näsblod.

TT

Mer läsning

Annons