Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland vill omförhandla vapenavtal

Annons

Ryssland föreslår ett nytt avtal som begränsar mängden militära styrkor i Europa, i stället för CFE-avtalet som Moskva drog sig ur i helgen.

I lördags meddelade president Vladimir Putin att Ryssland drar sig ur CFE (Conventional Forces in Europe). Kreml ha ett avtal som "bättre speglar dagens situation", antingen genom att förändra CFE eller genom att förhandla fram ett helt nytt, uppger Jevgenij Buzjinskij från ryska försvarsdepartementet.

Buzjinskij säger också att Ryssland tackar nej till en inbjudan från Nato om nya diskussioner kring avhoppet från CFE. Han bedyrar dock att avhoppet från CFE inte innebär att Ryssland tänker förstärka den militära närvaron längs sin västra gräns, eller placera robotvapen i den ryska enklaven Kaliningrad mellan Polen och Litauen.

Avhoppet väcker dock farhågor som en ny och mer aggressiv utrikespolitik från Moskva, särskilt tillsammans med de senaste dagarnas öppna diplomatiska konflikt med Storbritannien.

I Ryssland finns till och med farhågor för en väpnad konflikt med väst. I en intervju med tidningen Komsomolskaja Pravda förutspår ryska militärexperter en amerikansk attack mot Ryssland inom 10_15 år.

TT

Mer läsning

Annons