Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland kastar ut fyra britter

Annons

Ryssland utvisar fyra brittiska diplomater, uppger ryska UD enligt Interfax.

Åtgärden är ett svar på att Storbritannien kastat ut fyra ryska diplomater som straff för att Moskva vägrat utlämna en misstänkt mördare.

De fyra britterna måste lämna Ryssland inom tio dagar, skriver Interfax.

Beskedet lämnades när den brittiske Moskva-ambassadören Tony Brenton kallades upp till ryska utrikesdepartementet på torsdagen. Vice utrikesministern Aleksandr Grusjko hade gett honom "vissa budskap" att vidarebefordra till London, sade han efteråt.

Storbritannien beklagar Rysslands "fullständigt obefogade" utvisningar av brittiska diplomater, säger utrikesminister David Miliband.

Omvärlden hade väntat på Rysslands reaktion efter det brittiska utvisningsbeslutet.

På en presskonferens i tisdags sade Aleksandr Grusjko att Ryssland "mycket snart" skulle presentera ett "riktat" svar på diplomatutvisningarna.

Dessa föranleddes av Kremls vägran att lämna ut Andrej Lugovoj, misstänkt för giftmordet i London i november på Aleksandr Litvinenko, en avhoppad tidigare agent för den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Ryska tidningar har beskrivit de brittiska utvisningarna som en "diplomatisk krigshandling".

Kreml stoppar dessutom utfärdandet av visa till brittiska tjänstemän och avbryter samarbetet i kampen mot terrorism, meddelar ryska UD:s talesman enligt nyhetsbyråer.

Den amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice uppmanade strax dessförinnan Ryssland att uppfylla britternas begäran om utlämning av Andrej Lugovoj.

Ryssland har i frågan hänvisat till sin författning som förbjuder utlämning av egna medborgare. Men Storbritannien hävdar att Lugovoj ändå skulle kunna utlämnas, med stöd av en internationell konvention som Ryssland har skrivit under.

I onsdags uppmanade EU Ryssland att lämna ut Lugovoj.

"EU uttrycker sin besvikelse över Rysslands underlåtenhet att konstruktivt samarbeta med brittiska myndigheter", meddelade det portugisiska ordförandeskapet.

Vilka diplomater som förklarats icke önskvärda i Ryssland har ryska talesmän ännu inte avslöjat.

TT

Mer läsning

Annons