Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryska Guantanamofångar torterade

Annons

Sju ryska Guantanamofångar utsattes för tortyr och andra övergrepp när de återvände till Ryssland. Det hävdar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

De sju greps i eller i närheten av Afghanistan strax efter den USA-ledda invasionen och anklagades för att strida tillsammans med talibanerna, men skickades hem med garantier att de inte skulle komma till skada.

"De ryska fångarnas erfarenheter illustrerar varför USA måste sluta förlita sig på diplomatiska försäkringar om en rättvis behandling för att rättfärdiga att fångar från Guantanamo skickas till länder där de riskerar tortyr", skriver HRW i ett pressmeddelande.

De sju bad upprepade gånger myndigheterna på Guantanamo att inte skicka dem tillbaka till Ryssland med motiveringen att de var rädda för vad som skulle hända dem om de skickades tillbaka.

Den 43-sidiga rapporten, som bygger på intervjuer med tre av fångarna, deras familjer och advokater, gör gällande att de utsatts för tortyr och att de behandlats illa efter att de gripits i Ryssland.

Två av dem dömdes i orättvisa rättegångar, hävdar HRW.

HRW anser att USA agerar i strid med den internationella konventionen mot tortyr genom att skicka tillbaka människor till länder där de riskerar att utsättas för tortyr.

HRW skriver att andra länder inklusive Storbritannien, Kanada, Österrike, Nederländerna och Schweiz också försöker deportera eller utlämna terrormisstänkta under liknande diplomatiska försäkringar.

TT

Mer läsning

Annons