Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysk naturgas ett nytt vapen

Annons

Svenska Gasföreningen och ElBas, som vill importera naturgas och el från Ryssland vill att Sverige ska köpa gas från Ryssland genom att dra en gasledning utanför Sveriges kust. Förgreningar ska sedan anslutas och ledas in till olika delar av Sverige, exempelvis Dalarna. Men företrädarna tänker inte på vem som äger gasen.

Gasledningen ska dras genom Östersjön utanför Gotlands kust. Östersjön är klassat som ett särskilt känsligt havsområde. Bygget av gasledningen riskerar att riva upp de giftiga tungmetaller som dumpats här under årtionden. Sedan andra världskriget ligger på Östersjöns botten tiotusentals trasiga minor, åldriga kemiska stridsmedel och gammal ammunition som vid detta bygge måste flyttas.

Ett ekonomiskt och utrikespolitiskt beroende av ett halvdemokratiskt Ryssland, med nyväckta stormaktsambitioner, skulle kunna bli ett stort problem för svenska konsumenter (inklusive näringslivet) och den svenska regeringen.

Rysk naturgas är inget för Sverige eftersom det utnyttjas som ett vapen. Sverige bör tänka om och fokusera på andra alternativ inom svensk energiproduktion och import. Positivt är att vindkraften har fått vind i seglen.

Flera projekt är planerade i Dalarna framöver och det ska bli spännande att följa utvecklingen. När andra länder kan, borde även Sverige satsa mer på vindkraften. Vindkraft gav 2005 hela 26,5 TWh (terrawattimmar) el i Tyskland. Det motsvarar sju Barsebäcksreaktorer.

Vindkraften kommer starkt även i USA, Spanien och Indien. På tio år kan vi bygga mer i Sverige. Vi har mer plats och blåst. Men satsningar bör även göras på andra alternativa energikällor som solenergi, fjärrvärme och pellets.

ÅSA NILSER

Mer läsning

Annons