Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysk kärnteknik till Burma

Annons

Ryssland ska hjälpa Burma att bygga en kärnreaktor och ett nukleärt forskningscentrum. Burma, sedan årtionden styrt av militärjuntor, är satt under ekonomiska sanktioner av USA och EU.

Rysslands atomenergibyrå Rosatom sade i ett uttalande att avtalet innebär samarbete om utformningen och utrustningen av ett centrum för nukleär forskning i Burma. Det inrymmer byggandet av en lättvattenreaktor.

Rosatoms chef Sergej Kirijenko och Burmas vetenskaps- och teknikminister U Thaung undertecknade avtalet i Moskva på tisdagen.

Projektet ska drivas av Atomstroiexport, ett dotterbolag till Rosatom, och vara kontrollerat av internationella atomenergiorganet IAEA.

Av uttalandet framgick inte när den nukleära anläggningen ska börja byggas.

Centret ska innehålla ett laboratorium för tillverkning av medicinska isotoper och ett byggnadskomplex med utrustning för upparbetning och förvaring av kärnavfall, uppgav Rosatom.

USA och EU har infört ekonomiska sanktioner mot Burmas militärjunta för dess brott mot mänskliga rättigheter. Det mest kända exemplet är att demokratirörelsens förgrundsgestalt, fredspristagaren Aung San Suu Kyi sedan många år sitter i husarrest, som brukar förlängas med ett halvår eller ett år gången.

Effekten av sanktionerna har emellertid undergrävts av länder som Kina, Indien, Ryssland och Thailand, som investerat miljarder dollar för att få vara med och dela Burmas stora naturresurser.

TT

Mer läsning

Annons