Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rymdfärjans skada synad

Annons

Astronauterna på den amerikanska rymdfärjan Endeavour tog under söndagen en närmare titt på den skada som uppstått på rymdfärjans värmesköld. Nasas experter tror att skadan är så ytlig att återfärden inte äventyras.

De tog hjälp av en kamera med hög upplösning och ett laserinstrument monterade på en robotarm _ utfällbar och totalt 30 meter lång _ för att ta bilder av och mäta repan.

Den 56 kvadratcentimeter stora skadan sitter nära luckan till ett av farkostens landningsställ. Den tros ha åstadkommits av en bit skum som lossnade från skyttelns yttre bränsletank 58 sekunder efter starten från Cape Canaveral i Florida.

Det var den sortens skada som inträffade 2003 och fick till följd att rymdfärjan Columbia havererade och alla sju astronauterna ombord dog.

Bränsletankarna innehåller extremt kallt flytande väte, som används vid uppskjutningen. Tankarna isoleras för att undvika isbildning på ytan.

Själva färjan är täckt med ett pansar av ett keramiskt material som ska förhindra att farkostens underliggande aluminiumhölje överhettas.

Syftet med lasermätningen var att fastställa den exakta storleken och djupet på skadan i värmeskölden så att rymdflygstyrelsen Nasas tekniker kan bestämma om det krävs reparationer, vilket i så fall försenar rymdfärjans återkomst till jorden. Enligt grundplanen ska expeditionen vara i elva dagar och innefatta tre rymdpromenader.

När expertisen vid Nasa hade sett de första bilderna i lördags sade de att skadan såg ut att vara ytligare än befarat. Å andra sidan uppger Nasa att man hittat fem olika skador på färjans ytskikt.

I lördags tillbringade två av astronauterna drygt sex timmar ute i rymden med att reparera och byta ut delar på rymdstationen ISS, som färjan dockade med i fredags, medan experter på jorden började studera bilder av Endeavours värmesköld.

TT

Mer läsning

Annons