Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rymdfärjan Atlantis på väg

Annons

Årets första flygning med en av de amerikanska rymdfärjorna har inletts. Atlantis med sin sjumannabesättning lyfte från rymdbasen Kennedy Space Center i Florida med den internationella rymdstationen ISS som destination.

Atlantis ska leverera nya delar av rymdfärjans metallskelett, med bland annat två enorma solpaneler som ska förse rymdstationen med energi. Besättningen ska också vika ihop en gammal panel som ska flyttas till ett annat ställe på ISS nästa år.

Atlantis skulle enligt planerna ha skjutits upp i mitten av mars, men avfärden fick senareläggas sedan en våldsam storm bombarderat farkosten med hagel. Rymdstyrelsen Nasa har sedan dess fått laga tusentals bucklor och repor i skyddshöljet kring färjans bränsletank. Det lappade området är tydligt synligt, eftersom det nya skyddsskummet inte har haft tid att oxidera och anta samma orangegula färg som resten av bränsletanken.

Trots skavankerna var Nasas experter övertygade om att skyddshöljet ska hålla under Atlantis uppstigning genom atmosfären. Vaksamheten är stor efter olyckan med rymdfärjan Columbia 2003. Ett bit skyddsskum slog då hål på en värmesköld på Columbias vingkant. De u-formade sköldarna ska tåla upp mot 1|600 graders hetta, men hålet gjorde att hela färjekonstruktionen bröt samman vid återinträdet i jordatmosfären. De sju astronauterna ombord omkom.

Den olyckan försenade Nasas arbete med rymdstationen med tre år. Nasa behöver genomföra ytterligare minst 13 färder till ISS innan flottan av rymdfärjor tas ur trafik 2010.

Under den senaste färden i december tvingades svenske astronauten Christer Fuglesang göra en extra, oplanerad rymdpromenad för att flytta och packa ihop en trilskande solpanel. Den här gången har Nasa reservplaner och mat och bränsle för två extra dagar i rymden om färden måste förlängas utöver de planerade elva dagarna.

Fuglesangs besättningskollega Sunita Williams, som stannade kvar på rymdstationen, ska nu resa hem med Atlantis. Hon ersätts på ISS av Clayton Anderson.

TT

Mer läsning

Annons