Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rwanda avskaffar dödsstraffet

Annons

Rwanda har avskaffat dödsstraffet för att bana väg för utlämning av personer som misstänks vara inblandade i folkmordet 1994.

Parlamentet i Kigali röstade sent i fredags för avskaffande av straffet.

Många av dem som misstänks för massakrerna på omkring 800|000 tutsier och oppositionella hutuer lever i frihet i Europa, Nordamerika och Västafrika enligt rwandiska myndigheter, som numera domineras av tutsier.

Många länder har vägrat lämna ut de misstänkta till Rwanda med motiveringen att de riskerar tortyr och dödsstraff i hemlandet.

Av parlamentsledamöterna röstade 45 för att ersätta dödsstraffet med livstids fängelse. Fem avstod från att rösta och de återstående 30 ledamöterna var borta.

Överlevande från massakrerna välkomnade beslutet. De påpekar att dödsstraffet fanns i Rwanda före folkmordet.

Den nya lagen kan också uppmuntra till utlämning av personer misstänkta för krigsförbrytelser som hålls i den tanzaniska staden Arusha för rannsakning i Internationella brottmålstribunalen för Rwanda (ICTR).

Rwanda vill ha de åtalade utlämnade därför att processen i domstolen är mycket långsam. Eftersom domstolen ska läggas ner 2008 finns det risk för att många inte hinner dömas.

TT

Mer läsning

Annons