Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutinerad skribent ska guida läsarna genom valet – Isobel Hadley-Kamptz till DT:s ledarredaktion

Annons
Ett bekant ansikte för DT:s läsare. I valrörelsen blir det många texter av Isobel Hadley-Kamptz, som nu tar rollen som vikarierande ledarskribent. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Hallå där, Isobel Hadley-Kamptz! Du är författare, skribent och sedan ungefär tio år tillbaka krönikör i DT, först på kulturen och nu här på ledarsidan. Men nu väntar en annan roll: den som ledarskribent. Vad betyder det?

– Den stora skillnaden blir ju kontinuiteten, både för läsarna och för mig. Jag kommer att synas i tidningen flera gånger varje vecka och ha tid att fokusera mer på Dalarna och på de frågor som berör folk här.

Och så sportfrågan: "Hur känns det?"

– Jag är både stolt och glad över att få utrymmet och chansen. Jag ska försöka leva upp till förtroendet.

Valet närmar sig ju med stormsteg, vilka frågor tror du kommer att dominera debatten?

– Tyvärr tror jag att vi kommer fortsätta harva på om invandring som om det var det enda viktiga, samtidigt som helt grundläggande frågor om både Sveriges ekonomi och välfärdssystem och globala ödesfrågor som klimatet kommer ligga i debattskugga. Och visst är det viktigt att hantera integrationen på ett klokt sätt. Det krävs en del handfasta reformer.

– För egen del tycker jag att det är viktigt att hålla gränserna så öppna som möjligt, för både arbetskraftsinvandring och en human asylpolitik. Men det finns faktiskt andra politiska områden också. Så sent som häromdagen lyckades dock justitieminister Morgan Johansson (S) till och med få en fråga om kollektivtrafik att handla om behovet av minskad invandring. Vissa politiker och partier har uppenbart bestämt sig för att de inte vill prata om något annat. Vi får väl se om den strategin ger lycka i valet.

Har du några egna käpphästar som du tar med dig till ledarredaktionen, några särskilda ämnen som läsarna ska räkna med att få läsa mer om?

– En av de viktigaste generella frågorna just nu är tudelningen av Sverige, både gällande segregation och mellan stad och land. Därifrån finns massor av trådar att börja nysta i som jag tycker är jätteintressanta. Kring ekonomi, framtidstro och identitet. Jag är också väldigt engagerad i klimatfrågan.

Du är uppväxt i Ludvika men har i dessa spalter oftare skrivit om Grövelsjön. Vad är det bästa med den platsen?

– Mitt hjärta finns i dalafjällen och vad som är bäst med dem går inte ens att svara på. Allt är bäst, vidderna, skogen, ljuset, älvarna, hjortronmyrarna. Det finns ingen bättre plats i världen.

Avslutningsvis, politik i all ära, men det kommer ju en dalasommar också. Vad ser du särskilt fram emot?

– I sommar ska vi framförallt lägga om taket på huset i Grövelsjön, så det kanske är mer något man vill ha gjort än som man ser fram emot att göra. Men efteråt, då tar vi ett glas bubbel på bron och lyssnar på ån.

Fotnot:

Isobel Hadley-Kamptz vikarierar på ledarredaktionen på deltid fram till 30 september. Jens Runnberg är huvudsakligen föräldraledig fram till 20 augusti, men dyker upp då och då i spalterna. Under tiden är Gabriel Ehrling politisk redaktör.

LÄS ÄVEN:

Krönikor av Isobel Hadley-Kamptz

Mer läsning

Annons