Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rustad för kyla - i hundhår

Annons

Det hela började med att Ulla anmälde sig till en kurs i att spinna 1984. Sedan dess har hon tagit till vara allt urborstat hundhår hon kommit över

Under tiden har tröjor, västar, mössor, vantar och strumpor växt fram i olika storlekar och modeller. Inte minst jägarna står i kö för att köpa strumpor som garanterat håller fötterna varma.

Ulla gör allting själv från det hon får hem hundhåret i påsar till dess att klädesplaggen hänger färdiga på galgar. En tidskrävande hobby som börjar med att hon kardar fram luftigt flor som hon sedan använder till att spinna garn.

-Spinnrocken är en smidig högrock, som jag kan bära med mig och sitta och spinna framför tv:n om kvällarna för att få garn att sticka av, berättar Ulla.

Hon gör ständigt nya upptäckter och testar nya raser, men bearded collie, new foundland, collie, keeshond och rysk vinthund är de raser hon helst arbetar med.

Bland favoriterna i garderoben har hon en väst gjord på hår från sin förra hund som hette Lisa. En korsning mellan samojed och golden retriever, som nu fortsätter värma Ulla till både kropp och själ flera år efter sin bortgång.

Långhårsraser passar bäst och hundar med päls som klipps ger stickigare garn än hundar med hår som borstas ur. För att få effektfullt melerade plagg händer det att Ulla blandar hundhår med fårull, men för det mesta är det bara hundhår som gäller.

- Det är heller inga problem att tvätta plaggen på samma sätt som ylleplagg, och för bästa resultat tipsar jag mina kunder att använda hårschampo, säger Ulla.

Hon vågar lova att plaggen är oslagbara när det gäller att hålla värmen när det är kallt. Enda nackdelen är att vissa allergiker kan känna av dem på samma sätt som de känner av hundar.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons