Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rust billigare än väntat

Annons

Kommunalrådet tillika teknik- och fritidsutskottets ordförande, Leif Nilsson (s), känner sig lättad.

-Vi har ju redan ett beslut på att satsa 4,2 miljoner på Vinsboskolans kök.

I botten ligger det tuffa besked som Arbetsmiljöverket levererade i höstas. Då konstaterade verket att kommunen inte gjort ett skvatt åt de brister som upptäcktes i samband med inspektionen som gjordes i maj 2004.

Senast den 15 augusti 2006 skulle båda köken uppfylla de krav som gäller för moderna och arbetsmiljöanpassade lokaler. Om inte, hotades kommunen med ett vite om totalt 700 000 kronor, 400 000 för Vinsbo och 300 000 för Vad.

Tekniske chefen, P-O Dahlström, blev irriterad och hävdade att tumskruvarna drogs åt ett år för tidigt. Arbetsmiljöverkets budskap hade dittills varit entydigt menade han. Bristerna skulle vara åtgärdade senast under 2007.

Men nu har hotbilden tonats ned. Visserligen är kommunens överklagan när det gäller tidsramen inte avgjord än.

Klart står däremot att åtgärderna som kommunens fastighetstekniska expertis trodde var absolut nödvändiga i Vad var lite väl tilltagna. Det statliga verkets inspektörer har visat sig vara nöjda med betydligt enklare åtgärder.

-Vi har fått ett annat perspektiv, och förstår deras krav bättre, säger Dahlström.

Exempelvis ansågs det vara nödvändigt att bygga om köksgolvet och byta ut avloppsledningarna för att det skulle kunna spolas av med slang. Nu handlar det i stället om att flytta undan utrustning.

Dessutom riktades kritik mot att kökspersonalen tvingades bära upp råvarorna från källaren. Verkets inspektörer krävde en inredning som medger rullande hantering av varor.

Lösningen på detta blir att lagret för råvarorna flyttas upp till köksplanet.

Genom en rad enkla lösningar förefaller kommunen kunna blidka Arbetsmiljöverket och "spara" drygt 2,5 miljon kronor.

Men budgetlösningen kan också medföra konsekvenser. Att "öppna upp" skolköket betyder att något annat får ge vika. Som exempelvis stekbordet.

-Stekborden används ju sällan, menar Dahlström och nämner att det också kan bli frågan om mer halvfabrikat för att spara på utrymmena.

De enkla lösningarna betyder även att kommunen skjuter en stor kostnad framför sig.

-Fastigheten är ju 50 år och ledningssystemet är dåligt. Om fyra-fem år blir det nödvändigt att rusta upp v/a-systemet på skolan.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons