Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning till urnorna i franska valet

Annons

Valdeltagandet såg ut att bli omfattande när det franska presidentvalet inleddes på söndagen. Fransmännens intresse för årets val är mycket stort och drygt tre miljoner nya väljare har tillkommit.

Inne i baracken på skolgården köar unga och gamla för att nå fram till valurnan, en genomskinlig låda i plexiglas.

En stund senare bekräftar det franska inrikesministeriet Elies uppgifter: valdeltagandet var vid lunchtid tio procentenheter högre än vid samma tid i valet för fem år sedan.

3,3 miljoner fler fransmän har skrivit in sig i röstlängden inför årets val jämfört med förra presidentvalet. Opinionsmätningar har också visat att hela 60 procent av fransmännen uppger sig vara intresserade av valet, jämfört med 40 procent för fem år sedan.

Mobiliseringen tycks främst bero på två saker: valet 2002, då högerextremisten Jean-Marie Le Pen slog ut socialisternas kandidat Lionel Jospin i första valomgången och gick vidare till finalomröstningen mot Jacques Chirac. Förortsupploppen hösten 2005 har också mobiliserat medborgarna, inte minst i de berörda kommunerna.

Mohamed är en typisk förstagångsröstare _ trots att han haft möjlighet att rösta flera gånger tidigare är det inte förrän nu han registrerat sig.

Extremhögern _ för Mohamed är det lika mycket Le Pen som den konservative Sarkozy. Han har i stället lagt sin röst på "Ségolène", socialisternas kandidat, som har chansen att bli Frankrikes första kvinnliga president.

Även om Royal tycks ha många sympatisörer ute i förorterna är det ändå Nicolas Sarkozy som hittills lett i opinionsmätningarna, med Royal som tvåa.

De allra sista undersökningarna, som publicerades i fredags, var dock motstridiga och i en mätning gick till om med Le Pen om "centristen" François Bayrou. Med valet 2002 i färskt minne är det ingen som säkert vågar förutsäga utgången i söndagens val.

När vallokalerna stänger klockan åtta i kväll torde det dock stå tämligen klart vilka två kandidater som går vidare till den avgörande omröstningen om två veckor.

TT

Mer läsning

Annons