Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning till energidag

/
  • Miljömål. Per-Erik Sandberg, Länsstyrelsen Dalarna, och landshövding Maria Norrfalk presenterade de uppdaterade miljömålen under Dalarnas energidag. Klimat, energi och transporter är prioriterade områden i länets miljömålsarbete.

Annons

För femte året i rad arrangerades ett seminarium med energin i fokus. Deltog gjorde företrädare för näringsliv, kommuner och myndigheter.

På programmet stod information, utbyte av erfarenheter och avstämning av Energiintelligent Dalarna, som är ett program för att uppnå Dalarnas miljömål för energi- och klimatpåverkan, samt även mål i Dalastrategin, det utvecklingsprogram som Region Dalarna fastställt.

180 personer var anmälda till dagen, vilket är nytt rekord.

- Intresset har ökat enormt från företagens sida. Det gäller att ligga i framkant, säger Anders Ahlgren, Region Dalarna.

Energiförsörjningen har en stor påverkan på miljön och klimatet.

- Den orsakar en lång rad allvarliga miljöproblem. Faktum är att vi inte har ett långsiktigt hållbart energialternativ, säger Per-Erik Sandberg, Länsstyrelsen Dalarna.

Maria Norrfalk, som gjorde sin andra arbetsdag som landshövding, medverkade också under energidagen.

- Den har visat att Dalarna ligger i framkant på miljöområdet. Men att det är en lång väg att vandra innan vi ställt om. Och det råder ingen stor enighet om hur det ska lösas, säger hon.

- Det är positivt att efterfrågan på vindkraftverk ökat. Det är en spännande utveckling.

Under energidagen presenterades också den nya versionen av Dalarnas miljömål som gäller för tiden 2007 till 2010.

- Det övergripande målet är att lösa miljöproblemen och inte lämna dem till nästa generation, säger Per-Erik Sandberg.

Klimat, energi och transporter är prioriterade områden i länets miljömålsarbete.

Bland målen märks att effektivisera energianvändningen med 1,5 till 2,5 procent per år, fasa ut oljeuppvärmningen till 2020, öka vindkraftproduktionen och öka användningen av bioenergi och solenergi.

I handlingsplanen ingår att fortsätta samverkan inom Energiintelligent Dalarna, Byggdialog Dalarna och Dala-MaTs, viktiga processer för att få i gång fler åtgärder på energi- och transportområdet. Ett flertal mer avgränsade insatser ingår också.

Mer läsning

Annons