Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning efter städtjänster

Annons

Femtilltio företag i Falun arbetar med städning. För det allra flesta går det mycket bra just nu. Det finns två anledningar. Bolagen som inte är i branschen avsäger sig städningen i de egna lokalerna och låter proffsen sköta lokalvården.

För städföretagen ger det kraftig tillväxt. RH Städ har exempelvis gått från 30 anställda till 50 i Falun/Borlänge på två år. Tillväxten i bolaget pekar uppåt. På fyra år har omsättningen mer än fördubblats. 2003 sålde bolaget tjänster för drygt nio miljoner 2006 blir det 22 miljoner i omsättning.

RH Städ är inriktat på städning hos företag och organisationer. Ronny Hössung berättar att företaget överväger att satsa på privatmarknaden, att hjälpa enskilda personer med rengörning i hemmet. Anledningen är regeringens planer på att skattesubventionera hushållsnära tjänster. Om ett halvår ska det bli hälften så dyrt att köpa städtjänster mot vad det är idag.

Homemaid märker redan en effekt av förslaget.

- Det är tacksamt att sälja en tjänst som kommer att bli hälften så dyr, säger regionchefen Susanne Moffat.

Efter regeringsskiftet har det blivit rusning efter företagets tjänster. Tidigare har Homemaid haft i snitt sex nya kunder i månaden. Numera får bolaget fem nya kunder - i veckan.

ISS Facility service har även det en stark utveckling i Falun. Städbolaget har ökat omsättningen med 30 procent under våren och hösten, enligt Mats Widing som är driftchef för verksam- heten i Falun och Gävle.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons