Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rune ger sig aldrig...

Annons

- Fritidsgården är en fråga jag tagit upp vid varje valrörelse, tyvärr hittills utan resultat. Bullermyren med sina 1300 lägenheter är Tunabyggens näst största bostadsområde, ändå saknar vi fortfarande en fritidsgård, konstaterar Rune Hjorth, som själv bott 50 år av sitt liv i Tunabyggens lägenheter på Bullermyren.

Då Rune Hjorth driver frågan om en fritidsgård i området, anpassad för olika ålderskategoriers behov av fritidsverksamhet har han hjälp av den socialdemokratiska föreningen i området och PRO Forssa-Bullermyren där han är verksam som ordförande.

- Hagalund och Forssa saknar också fritidsgårdar, så sammataget är vi ett mycket stort område utan någon ordentlig samlingslokal. Men kanske det går det nu att hitta en lösning. I varje fall finns det planer på att utnyttja Matjesgården för olika verksamheter, berättar Rune Hjorth.

Rune Hjorth är född i Söpnarby, i dåvarande Stora Tuna socken.

Den yrkesverksamma delen av sitt liv startade Rune som lärling hos Kollin & Ström, där han blev kvar i sju år.

Efter några år på andra verkstadsföretag blev Rune Hjorth under många år grovplåtslagare i Skantz verkstäder.

Hos Skantz var Rune facklig ledare efter utbildning i Metalls och LO:s fackliga skolor.

I Metall blev Rune medlem 1950 och är fortfarande hedersmedlem där efter sina många aktiva fackliga år inom Metall och LO.

- Jag har alltid varit engagerad i föreningslivet, det har varit något av en hobby för min del, konstaterar Rune Hjorth vars politiska uppdrag började då han som ung gick med i SSU Frihet som den socialdemokratiska ungdomsklubben då hette.

Sedan han fått sin politiska inskolning blev det för Runes del många år på heltid med en rad uppdrag: Ordförande i skolstyrelsen, ledamot i stadsfullmäktige och kommunfullmäktige, ledamot i länsskolnämnden och Högskolan Falun/Borlänge, ordförande i polis-nämnd och polisstyrelse, ordförande i Borlänge kommuns skyddade verkstad Järn & Träprodukter och länsordförande i AMU Dalarna.

Vidare var Rune Hjorth vice ordförande i Ljungbergs Utbildningsfonds styrelse och påpekar att han som representant för Borlänge kommun medverkade till att många av de miljoner fonden delade ut gick till Borlänge kommun för upprustning av naturvetenskap och tekniska utbildningar i grundskolan, gymnasieskolan och högskolan.

För många års aktivt politiskt arbete har Rune belönats med Branting- och Erlandermedaljerna.

Det var då han var ordförande i polisstyrelsen som Rune Hjorth tog initiativet till att starta Borlänge kommuns första lokala brottsförebyggande råd, BRÅ. Där är han numera vice ordförande.

I Brottsofferjouren i Borlänge, en närbesläktad verksamhet, med uppgift att ge stöd och hjälp till brottsoffer, är Rune ordförande.

I Hyresgästföreningen Borlänge har Rune Hjorth engagerat sig som ordförande och entusiast för hyresgäströrelsens ideologi. Detta med tanke på den bakgrund han själv har.

Utöver ordförandeskapet i PRO Forssa-Bullermyren är Rune som pensionär även ledamot i PRO Dalarnas styrelse.

Även om han lämnat några av de tidigare uppdrag han varit engagerad i, upplever Rune Hjorth inga som helst fritidsproblem. Inte med tanke på att han fortsätter att vara engagerad i föreningslivet.

Detta tänker han också fortsätta med så länge hälsan och orken tillåter. Vilket är den formulering och slutkläm Rune själv föredrar.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons