Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rumsfeld går säker från tyskt åtal

Annons

Tyska åklagare tänker inte inleda någon process mot USA:s förre utrikesminister Donald Rumsfeld för hans roll vid tortyr av fångar i det beryktade Abu Ghuraybfängelset i Irak.

Åklagare i staden Karlsruhe i södra Tyskland sade på fredagen att den anförda missgärningen skett utanför Tyskland och att den anklagade varken var tysk eller bodde i landet.

I november lämnade en internationell juristgrupp in en stämningsansökan mot Rumsfeld till en tysk domstol. Han anklagades för att ha godkänt att amerikanska soldater torterar tillfångatagna misstänkta terrorister.

Juristerna ville ha honom rannsakad för hans roll vid tortyr av fångar i Abu Ghuraybfängelset och Guantánamolägret på Kuba.

Stämningsansökan gjordes på elva tidigare Abu Ghuraybfångars och en Guantánamofånges vägnar.

Juristerna uppmanade Tysklands riksåklagare Monika Harms att inleda en brottsutredning och i slutändan väcka åtal. Detta skulle också omfatta andra höga USA-tjänstemäns ansvar när eventuella krigsförbrytelser godkändes för bruk i kriget mot terrorn. Förutom Rumsfeld fanns även USA:s justitieminister Alberto Gonzalez och den förre CIA-chefen George Tenet med i juristernas stämningsansökan.

Bland de internationella organisationerna bakom ansökan fanns Republikanska juristförbundet, Center for Constitutional Rights i USA och International Federation for Human Rights.

TT

Mer läsning

Annons