Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rumänsk polis bakom skott i Pristina

Annons

FN har utrett vad som hände när två kosovoalbanska demonstranter sköts ihjäl i Pristina i februari och konstaterar att rumänsk polis var ansvarig för "onödiga dödsfall som kunnat undvikas".

Robert Dean, den internationelle åklagare som utsetts av FN-organisationen Unmik i Kosovo att leda utredningen, sade att det fanns konkreta skäl att dra slutsatsen att rumänska poliser sköt kulorna som dödade demonstranterna. Utredningen fortsätter dock.

En rumänsk grupp var i tjänst när internationell polis sköt gummikulor mot omkring 2|000 albaner under demonstrationen som urartade.

Två av demonstranterna fick så allvarliga huvudskador att de avled. Deans utredning undersöker också de två män som skadades allvarligt men överlevde.

Demonstrationen ordnades av en grupp albaner i Kosovo som motsätter sig alla diskussioner med Serbien om Kosovos framtid.

Efter de dödliga skotten fick chefen för FN:s internationella poliskår i Kosovo, britten Stephen Curtis, sparken med omedelbar verkan av sin chef Joachim Rücker, FN:s ståthållare i Kosovo.

Den kosovoalbanske inrikesministern avgick några dagar efter demonstrationen sedan han kritiserats för polisens hårdföra agerande mot demonstranterna.

TT

Mer läsning

Annons