Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rumäniens president avstängd

Annons

Rumäniens president Traian Basescu avstängdes på torsdagen från sitt ämbete genom en omröstning i parlamentet. En stor majoritet stödde åsikten att presidenten har överskridit sina befogenheter.

Med 322 röster mot 108 beslöt parlamentet i Bukarest att avstänga presidenten för brott mot författningen.

Nu hårdnar det politiska klimatet i det nyblivna EU-landet. Genom torsdagens beslut väntar enligt planerna en folkomröstning inom 30 dagar om Basescus ställning. Han har dock tidigare sagt att han avgår om han skulle bli avstängd.

Om han avgår väntar nyval, och det skulle Basescu sannolikt vinna.

De senaste månaderna har både vänstern och regeringspartierna på mittfältet anklagat presidenten för maktmissbruk. Det var PSD som låg bakom förslaget om avstängning i vad analytiker ser som ett försök av partiet att återta makten och förbättra sitt anseende. PSD:s rykte har fläckats av flera korruptionsskandaler.

Den rumänska författningsdomstolen har redan avgjort att anklagelserna mot Basescu är grundlösa. Domstolen anser inte att presidenten skulle ha gjort landet politiskt instabilt, utsatt rättsväsendet för påtryckningar eller gynnat egna intressen.

I ett försök i sista minuten att säkra en majoritet i omröstningen anklagade PSD honom i onsdags för att ha mutat författningsdomstolens ledamöter.

Basescu nekar till allt och förblir den populäraste politikern i Rumänien.

Nu hävdar en del bedömare att konflikten om presidenten redan har gjort Rumänien så instabilt att landet riskerar att missa chanserna att snabbt dra nytta av EU-medlemskapet.

Till exempel finns risken att EU inte godtar utslag i rumänska domstolar om arbetet mot korruptionen inte fortsätter. Eller så kan landets livsmedelsindustri förlora exportmarknader om EU bedömer att det slarvas med livsmedelshygienen.

TT

Mer läsning

Annons