Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rumänien saknar utrikesminister

Annons

Sedan sju veckor saknar Rumänien utrikesminister, vilket lamslår landets diplomati. Skälet är den segslitna konflikten mellan president Traian Basescu och premiärminister Calin Tariceanu.

Utrikesminister Razvan Ungureanu var presidentens man. Därför använde premiärministern en mindre händelse för att avskeda Ungureanu, utrikesminister sedan tre år, den 4 februari.

Svepskälet för avskedandet var att Ungureanu hade hemlighållit att två rumäner var fångar hos amerikanerna i Irak, anklagade för spioneri; han ägnade sig åt så hemlig diplomati att han inte ens berättade om saken för sin chef premiärministern.

Rumänerna befanns oskyldiga och den incidenten avslutades snabbt.

Men Tariceanus avskedande av Ungureanu öppnade en längre konflikt. När Tariceanu nominerade en historiker och EU-parlamentariker, Adrian Cioroianu, till posten som utrikesminister gav president Basescu igen genom att inlägga veto.

Tariceanu vägrar att föreslå någon annan, och sådant är läget än i dag, sju veckor efter Ungureanus avgång.

Därför kan inga nya ambassadörer tillsättas. Rumänien blev EU-medlem den första januari och behöver en kraftfull representation utomlands. Men konflikten i Bukarest har sett till att landet saknar ambassadörer i 18 länder, bland dem Washington, Paris och London.

Läget är så svårt att rumänska diplomater förbereder en framstöt för att åtminstone få en opolitisk teknokrat, allierad varken med presidenten eller premiärministern, installerad som utrikesminister.

TT

Mer läsning

Annons