Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RS-viruset tillbaka på normala nivåer

Annons

Fem barn har hittills bekräftats ha RS-virus i Dalarna. Detta jämfört med 37 stycken vid samma tid förra året.

- De barnen har vi tagit prov på. Men det är bara en liten del av alla som faktiskt blir smittade. Förmodligen är det de värst drabbade som söker sjukhushjälp som vi också labbtestar, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare på Falu lasarett.

RS-viruset, respiratory syncytial virus, är ett mycket smittsamt virus som är vanligt under vinter- och vårmånaderna. Viruset drabbar alla åldersgrupper men spädbarn och riktigt gamla riskerar att få lunginflammation och andningssvårigheter som kräver sjukhusvård, hos äldre barn och vuxna uppträder viruset vanligen bara som en lindrig förkylning.

Att RS-viruset härjar nästan uteslutet under vinterhalvåret tror forskarna hänger ihop med att vi vistas mer inomhus där smitta lättare sprids.

Förra säsongen från oktober till april hade man 108 registrerade fall av RSV i Dalarna - tre gånger så mycket som ett normalår. Trenden ser likadan ut i resten av landet med hittills 60 registrerade fall av RS-virus hos barn jämfört med förra årets drygt 800 fall. De år man haft höga toppar av RS-virus har säsongen kommit igång tidigt varför Lindblom inte tror att vi får samma höga siffra som förra året då 3000 barn i landet smittades under säsongen.

- Man vet inte varför det vissa år blir fler fall av RS-virus. Man spekulerar i att viruset kanske förändrar sig en aning vilket skulle göra att fler som tidigare var immuna kan drabbas, säger Anders Lindblom.

KÄLLA: SMITTSKYDDSINSTITUTET CECILIA EKEBJÄR

Mer läsning

Annons