Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjursmöte i Björbo med syfte att minska farhågorna för att vistas i skogen

Annons

Rovdjur och känslor är titeln på det informations- och diskussionsmöte som Friluftsfrämjandet och Studiefrämjandet på onsdag kväll anordnar i IOGT-lokalen i Björbo. Forskare från Viltskadecenter vid Grimsö forskningsstation kommer att finnas på plats för att informera och svara på allmänhetens frågor.

- De är fantastiskt duktiga och kunniga, och under de sju träffar som vi hittills haft har jag aldrig varit med om att de ifrågasatts, trots de hårda känslor som rovdjuren kan väcka, säger Anders Hedlund, Friluftsfrämjandet i Dalarna.

- Personligen är jag lite överraskad över att det inte varit några hårda konfrontationer hittills på mötena. Men det har varit många spännande diskussioner, säger han.

Även John Mattsson, ordförande för Friluftsfrämjandet i Gagnef, framhåller att syftet med mötet är att svara på allmänhetens frågor och stå för en saklig information.

- Det är inte frågan om varken något varghatar- eller vargkramarmöte. Vi från Friluftsfrämjandet är mest oroade för att folk är rädda för att gå ut i skogen, och hoppas på att informationen ska kunna råda bot på en del av rädslan, säger han.

Efter mötet i Björbo planerar Friluftsfrämjandet och Studiefrämjandet i Gagnef att dra igång en studiecirkel om "De stora rovdjuren". Tanken är att cirkeln ska bestå av fyra träffar.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons