Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rovdjur ska få dödas"

Annons

När det gäller förbudet mot att använda blyammunition, menar viltvårdsområdet att det ska gälla endast i områden med våtmark. Området vill sedan ha en allsidig konsekvensutredning innan några nya bestämmelser antas.

- Blyammunition påverkar miljön endast i en obetydlig grad medan stålhagel sätter sig i träden och förstör virket, säger sekreteraren Sture Nordén, som också framhåller de förluster som sågverk riskerar.

Åteljakten anses vara en gammal och beprövad jaktform som ger urvalsmöjlighet och säkra skott.

Sture Nordén säger att åteljakt är den vettigaste metoden för att jaga björn, men att åtlar inte ska läggas ut i närheten av bebyggelse, eftersom djuren lockas närmare människan.

Den kanske mest kontroversiella frågan är den om dödande av stora rovdjur.

Viltvårdsområdesföreningens åsikt är att bestämmelserna inte har vunnit acceptans bland den stora allmänheten.

Medlemmarna anser inte enbart att varg, lo och björn ska få skjutas när de angriper tamdjur, utan även om de förbereder anfall mot tamdjur eller när de äter av tamdjur som de dödat.

Vad gäller järv menar föreningen att den ska få skjutas under anfall.

Rent allmänt föreslår föreningen att rovdjur alltid ska få skjutas i självförsvar eller vid anfall mot någon annan person och att staten ska utbetala full ersättning för rovdjursdskador, vare sig skadorna uppstår på människor, djur eller annan egendom.

Skrivelsen till jordbruksdepartementet inleds med en riktig skrapa till beslutsfattarna: "Myndighetsbeslut skall fattas i samråd med berörda organisationer och grundas på väl beprövad erfarenhet samt opartiska vetenskapliga undersökningar. Många beslut i nedanstående frågor är tagna utan saklig grund och beprövad kunskap och dessvärre endast i avsikt att tillfredsställa vissa grupper av politiska intressen."

Föreningen anser att välgrundade beslut vinner respekt hos allmänheten och framhåller att en stor del av landsbygdsbefolkningen kan konstatera att många lagar som berör jakt, djurhållning och friluftsliv, inte har stöd i deras rättsuppfattning.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons