Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta rätt,rösta rött!

Annons

Att arbeta med att utreda vad som hände dessa dagar för ett år sedan - och vad man kan göra för att klara en liknande katastrof i framtiden är viktigt, men det får inte överskugga allt det positiva som arbetarregeringen gjort den senaste mandatperioderna.

Diskussionen kan inte vara nyanserad om bara en del får plats i den offentliga debatten. På arbetsmarknadsområdet har mycket hänt de senaste åren som är avgörande för oss i de fackliga leden. Den kamp som vi fackligt driver - att vi fortsatt ska kunna vara en stark part när vi företräder våra medlemmar - förutsätter en socialistisk regering!

Utan den hotas stora delar av den verktygslåda, som vi har till vårt förfogande på arbetsmarknaden, såväl vad gäller lagar men i förlängningen också de avtal som vi tecknar.

Fackföreningens starka ställning har följande historia: SAF och LO slöt ett avtal 1938 (Saltsjöbadsavtalet). Detta avtal reglerar hur förhandlingar ska gå till, hur stridsåtgärder ska utlösas och hur skyddet för tredje man regleras vid stridsåtgärder. Det var en kraftig markering mot staten. Arbetsmarknadens parter ville själva och under eget ansvar sköta förhandlingar och stridsåtgärder.

Detta avtal lade grunden för det som har kommit att kallas den svenska modellen som syftar till att forma en arbetsmarknad där maktbalansen mellan parterna är jämlik.

Moderaterna och Svenskt näringsliv går nu ifrån den modell som vi så länge kämpat för och, så småningom, varit överens om. De har nu öppet tagit strid mot fackliga rättigheter. De lägger förslag som slår hårt mot de fackliga medlemmar som blir sjuka, arbetslösa eller skadade i sina arbeten.

På Svenskt näringslivs hemsida finns en rapport som släpptes för några veckor sedan som kan ses som ett frontalangrepp mot löntagarna. Moderaterna har aviserat en rad ändringar i a-kassan och lagen om anställningsskydd som, om de får makten efter nästa val, måste ses som ett systemskifte på arbetsmarknaden. Det är löntagarna som blir förlorarna!

Vi inom de fackliga leden vet att det bara är med en arbetarregering som löntagarnas intressen tas tillvara.

Detta är något man inte får glömma när de borgerliga nu utnyttjar naturkatastrofen för att vinna partipolitiska poäng.

Syftet är inte att skapa ett Sverige som är bättre rustat för liknande katastrofer i framtiden, utan snarare en sätt att börja valrörelsen på.

Rösta rött!

ROLF RYMAN

ROLF HÄGGLUND

DAGENS BÅDA DEBATTÖRER TILLHÖR METALLS SOCIALDEMOKRATISKA FÖRENING I LUDVIKA

Mer läsning

Annons