Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosneft köpte Rosneft i Yukosauktion

Annons

Statliga ryska oljebolaget Rosneft köpte 9,44 procent av sina egna aktier när delar av den kraschade oljejätten Yukos tillgångar auktionerades ut i Moskva på tisdagen.

Via ett dotterbolag betalade Rosneft motsvarande 53 miljarder kronor för aktieposten _ en miljard mer än utropspriset, men sex miljarder mindre än marknadsvärdet.

Rosnefts enda konkurrent i budgivningen var brittiska BP:s ryska enhet TNK-BP.

Fler Yukos-auktioner är inplanerade under april då företagets mest attraktiva tillgångar, bland annat fem raffinaderier, ska säljas av konkursförvaltarna.

Yukos var ett av Rysslands största och mest välmående oljebolag fram till 2003 då vd:n och huvudägaren Michail Chodorkovskij fängslades och senare dömdes för bland annat förskingring och skattesmitning. Även bolaget anklagades för omfattande skattefusk vilket i slutändan ledde till konkurs och utförsäljning.

Chodorkovskij och den forna ledningen har förgäves nekat till alla anklagelser, och menar att allt är iscensatt av myndigheterna för att straffa Chodorkovskij för hans politiska ambitioner och stöd till oppositionen.

TT

Mer läsning

Annons