Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ros för polisarbete

Annons

Det var en tidig morgon i början av februari som mannen kom in på Långshyttans Brukshotell. En ensam kvinna i personalen fanns på plats vid den aktuella tidpunkten. Mannen kom över växelkassan och en handväska.

- Polisen har behandlat den av mina anställda som utsattes för brottet med respekt. De har aldrig kört över henne utan allt har fått gå i hennes takt, säger Kristina Hördin som särskilt vill lyfta fram Per Gunnarsson vid Avestapolisen.

Hon är tacksam över att Gunnarsson hela tiden hållt henne underrättad om hur utredningen fortskridit.

-Han har ringt och hållit oss underrättade. Det känns bra att han verkligen bryr sig, det är väldigt viktigt i sådana här situationer.

Kristina Hördin erkänner att hennes uppfattning om polisens engagemang i småbrottslighet inte har varit den bästa tidigare. Om hon själv hade varit brottsoffret är hon inte säker på att hon hade anmält brottet, i tron att det ändå inte händer något.

-Men på den punkten har jag fått tänka om helt, säger hon och ger inte bara Gunnarsson utan alla poliser som har varit inblandade en stor eloge.

När Per Gunnarsson svarar i telefonen och får veta att det sitter en journalist på andra sidan utbrister han spontant "Usch då!". Journalister är väl inte kända för att ha angenäma ärenden, allra minst till polisen. Men när han får höra vad saken gäller tar han gärna en pratstund.

-V i är väl inte så vana vid att ge varandra beröm överhuvud taget här i Sverige. Allra minst mot myndigheter, säger Per Gunnarsson.

I Långshyttan lyckades polisen få fram stark bevisning som gjorde att brottslingen till slut inte tyckte det var någon idé att neka.

-Som polis blir man lite hårdhudad, men jag tyckte synd om brottsoffret i det här fallet och såg till att hon fick kontakt med brottsofferjouren och att hon fick ett målsägandebiträde.

Per Gunnarsson tycker det är viktigt ha kontakt med brottsoffret.

-De får inte känna sig glömda. Det är bara att gå till sig själv. Om jag skulle bli utsatt för ett brott vill jag inte att det ska dröja flera månader innan polisen hör av sig.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons