Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörigt när Systemet byter till självbetjäning

Annons

- Hela bygget är klart i november, säger butikschef Erik Bergström.

Att det dröjt så länge innan Leksand fått självbetjäning beror enligt Bergström på att det varit svårt att finna tillfälliga lokaler under ombyggnadstiden. Nu blir det möjligt tack vare det nya konceptet att bygga om halva butiken i taget.

- Det kommer att bli lite rörigt, förvarnar Erik Bergström.

Samtidigt innebär ombyggnaden till självbetjäning att 90 kvadratmeter av nuvarande yta friställs och hyrs ut till annan näringsidkare.

- En självbetjäningsbutik kräver inte lika stor yta, säger han.

Erik Bergström berättar vidare att sortimentet kommer att dras ned till hälften till runt 500 artiklar. Under den första ombyggnadsetappen blir sex kassor tre för att sedan bli endast två kassor när första halvan av ombyggnaden står färdig.

Självbetjäning i samband med alkoholinköp har för många kunder stått högt på önskelistan under en längre tid.

- Det är det kunderna vill ha. Det blir mycket trevligare att handla då.

Även fortsättningsvis blir personalstyrkan sex personer och Erik Bergström tror att självbetjäning i Leksand kommer att innebära ett uppsving på försäljningssidan med cirka fem till tio procent.

Ombyggnaden är ett sätt för Systembolaget i Leksand att rusta sig rent konkurrensmässigt. Faktum är att många leksingar i dag flyr till grannkommunerna för att på egen hand få plocka ned det man vill ha i kassen.

Det kan slå åt andra hållet också. Många ortsbor och turister har under bilveckan Classic car week åkt till Leksand för att handla för att slippa den överfulla butiken i Rättvik.

Bra eller dåligt? Det får framtiden utvisa. Erik Bergström noterar i alla fall bra handel under sommaren och det som sålt bäst är bag-in-box vin och öl.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons