Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörelsehinder inget hinder i backen

Annons

- Du kanske vill ha en provtur, frågar Jan-Olof Fredberg från Dalarnas handikappidrottsförbund och pekar på en skidförsedd makalös manick med namnet Ski-Cart.

Ögonblicket senare bär det iväg uppför liften. Förarplatsen består av en skålformad glasfiberstol och två styrspakar som antingen manövreras från sittplatsen eller av den medföljande skidåkare som står bakom. Ett par minuter senare är vi nere igen efter en otroligt häftig färd som ger utförsåkandet en helt ny dimension.

Ski-Carten är ett av de hjälpmedel för rörelsehindrade som Jan-Olof tillsammans med två representanter från IFK Borlänge alpina tagit med till Byråsen.

- Vi startade ett projekt i december med syftet att visa upp för föreningslivet vilka möjligheter som rörelsehindrade har att aktivt kunna delta i fritids- och idrottsverksamheter, säger Jan-Olof Fredberg.

- Oavsett funktionshinder finns det alltid något sätt att delta och ofta handlar det bara om lite uppfinningsrikedom, menar han.

På plats vid Byråsen fanns utöver Ski-Carten även utrustning för Sit-Ski och Bi-Ski och som ägs av handikappförbundet.

- Tyvärr är det ganska dyrbart. En Ski-Cart kostar mellan 30000-35000 men det finns många fonder att söka bidrag från för de som är intresserade, menar Jan-Olof.

Den största gruppen av rörelsehindrade i Sverige är personer som också har någon form av förståndshandikapp och där menar Jan-Olof att det är extra viktigt att hitta till ett aktivt fritidsliv.

- Ofta har de inte samma möjligheter att själva kunna uttrycka sina behov av aktiviteter som andra funktionshindrade. Genom det här kan det faktiskt öppna sig ett helt nytt liv, säger Jan-Olof Fredberg.

Sammanlagt hade ett 60-tal personer kommit till arrangemanget vid Byråsen som anordnats av Idrottsrådet, FUB, SISU Idrottsutbildarna, Malungs kommun, Dalarnas idrottsförbund och Dalarnas handikappidrottsförbund.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons