Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röntgen i Borlänge kan få fler patienter

/

Nu tillsätts en oberoende utredning om röntgenfrågan i länet. Avdelningen i Borlänge är inte längre hotad. Tvärtom kan den få fler patienter.
– Ja, så kan det bli, men det vill jag inte spekulera i innan vi fattat beslut om de andra röntgenavdelningarna på vårdcentralerna, säger landstingsrådet Ingalill Persson (S).

Annons

Frågan om röntgen i länet har varit föremål för diskussioner en längre tid. I ett första skede utreddes röntgenavdelningar på vårdcentraler i Sälen, Idre, Leksand, Rättvik, Malung och Vansbro, men ärendet återremitterades.

I ett tjänstemannaförslag har sedan underlag tagits fram om att lägga ner i Borlänge, Leksand, Rättvik, Malung och Vansbro och att de patienterna i stället skulle få åka till Falu eller Mora lasarett. Det förslaget har väckt stora protester, bland annat i Borlänge där en helt ny röntgenavdelning invigdes för bara drygt två år sedan.

Men nu har landstingsstyret ändrat inriktning och lyfter bort Borlänges röntgenavdelning från utredningen.

– Ja, vi tittar på det ursprungsförslag som återremitterades, säger landstingsrådet Ingalill Persson.

Varför är Borlänge inte med längre?

– Därför att Borlänges röntgenavdelning hör till Falun och inte bara till vårdcentralen.

Kan det här betyda att Borlänge i stället får ta emot fler röntgenpatienter?

– Ja, det kan det.

Finns det kapacitet för det?

– Ja, det finns det, men jag vill inte spekulera i det. Först måste vi fatta beslut om de andra vårdcentralerna.

Av de andra sex röntgenavdelningarna går fyra med stora underskott, nämligen Leksand, Rättvik, Malung och Vansbro, och kan riskera nerläggning. Sälens och Idres vårdcentraler får med största sannolikhet ha kvar sina röntgenavdelningar, enligt Persson.

– Ja, de många skidturisterna gör att de vårdcentralerna går ihop och till och med ger ett överskott, säger hon.

Tjänstemannaledningen fick i går i uppdrag att beställa en oberoende utredning.

– Eftersom det här väcker så mycket frågor och funderingar, så är det alldeles utmärkt om en konsult kan belysa det här på andra sätt än de vi tänkt på, säger Leif Hernefalk, en av dem som stod bakom tjänstemannaförslaget.

I februari eller mars väntas landstingsfullmäktige fatta ett beslut.

P-O Matsson som är verksamhetschef på Domnarvets vårdcentral där röntgen finns i Borlänge är glad över den senaste utvecklingen i ärendet.

– Ja, många här tyckte väl att det var ett konstigt förslag när det fungerar så bra här och vi har så hög produktion, men det är väl bra att man genomlyser saker ordentligt och sedan fattar beslut, säger han.

Mer läsning

Annons