Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolfs sista runda med postbilen

Annons

Rolf fyller 60 år den 9 februari. Han lämnar ett långt arbetsliv bakom sig med blandade känslor. Livet som pensionär kommer som ett brev på posten.

- Det känns konstigt att sluta arbeta efter så många år. Samtidigt kommer det att kännas ovanligt att helt plötsligt slippa att stiga upp på tidiga morgnar, säger Rolf, lite spänd över vad som väntar under ett liv som pensionär.

Rolf började som brevbärare redan som 14-åring, då var det cykel och axelväska som gällde.

Rolf har genom åren burit ut tusentals brev, cyklat och gått åtskilliga mil upp och ner i trappor. Motion i jobbet har han fått så det räcker, innan bilen kom in i brevbäraryrket.

Han har jobbat med det mesta inom brevbäraryrket. En tid arbetade han som järnvägspostis.

Under senare år har Rolf haft titeln "postfixare", i sitt distrikt, ett arbete med många olika uppdrag.

- Det var lite lugnare att vara brevbärare förr i tiden. Då hade man tid att prata med folk. I dag har postjobbet blivit för stressigt, säger han.

Men Rolf har aldrig ångrat sitt yrkesval, han har trivs med jobbet och med kompisarna på posten.

- För mig har brevbärarjobbet varit perfekt. Eftersom man började tidigt på morgnarna, så slutade man också när det var ljust ute. Det blev mycket fritid över, säger Rolf.

Vid sidan av jobbet som brevbärare, var det idrott som gällde för Rolf Asplund.

Två SM-guld i bandy, 1971 och 74, med Falu BS, tillsammans med "Bempa" och grabbarna, är hans största meriter som idrottsman.

- Det var en härlig tid. Det första SM-guldet glömmer jag aldrig. Det var nog det största ögonblicket i livet, säger Rolf, som spelade över 400 a-lagsmatcher för klubben.

Rolf var även en duktig fotbollsspelare under sin aktiva tid, han fuskade även i pingis och även lite ishockey.

På äldre dar har konst och målning blivit en del av vardagen. En rad tavlor hemma på väggen i huset på Mormorsgatan, vittnar om talang även på det området.

- Jag gillar att måla, framför allt djur och natur, säger Rolf, som inte kommer att sakna fritidssysselsättning som nybliven pensionär.

- Det finns alltid någonting att göra. Huset tillsammans med sambon Inglill tar sin tid, liksom konsten och vår lilla hund som behöver daglig motion. Och bandylaget måste man följa, säger Rolf Asplund, profil och färgklick, som nu lämnar ett helt liv inom posten bakom sig.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons