Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ROKS förvånar

Annons

Åke Bäck är medlem i det manliga nätverk som startats i Dalarna och som hoppas få i gång en mansjour i länet. Han berättar att många som han träffat på, både kvinnor och män, reagerat negativt på programmen.

- Man har gjort mycket positivt på kvinnojourerna, men det kom inte fram. Sedan vet man inte hur det har klippts ihop. De här orden har ju ändå sagts.

Det var i söndagens program som ROKS, riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige, ordförande Ireen von Wachenfeldt bland annat sade att män är djur. Något som hon dock dementerar på organisationens hemsida: "Varken ROKS som organisation eller dess ordförande anser att män är djur." Citatet i tv ska, enligt ordföranden, ha ryckts ur sitt sammanhang.

I reportagen tar man även upp ROKS syn på män där man ser våldet som en konsekvens av mäns överordning.

- Det är naturligt att könsmaktstolkningen spelar in eftersom män är överordnade i de flesta sammanhang, säger Åke Bäck. Men man får inte se det för enkelspårigt - jag ser det som att många faktorer samverkar.

Reportagen har genererat många anmälningar till Gransk-ningsnämnden för radio och tv. Men också i en polisanmälan mot ROKS från mansjouren i Oskarshamn. Det är inte något som är aktuellt från manliga nätverket i Dalarna.

- Vi vill ha ett samarbete, säger Åke Bäck. Vi är relativt överens och vill fortsätta samarbeta.

Det andra nätverket för kvinnojourer i Sverige SKR (Sveriges kvinnojourers riksförbund) har inte fått några nya medlemmar sedan kritiken mot ROKS. Enligt informatören Jenny Norén har man dock fått telefonsamtal från jourer som vill ha information om organisationen.

EVALISA WALLIN

Mer läsning

Annons