Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökfritt är deras mål

Annons

Projektet riktar sig till eleverna på högstadiet, men ansträngningarna för att förmå ungdomarna att låta bli att röka börjar tidigare. Anna-Karin Löfgren, som är skolsköterska och har hand om barnen upp till och med sjätte klass, talar med sjätteklassarna om deras syn på tobaksanvändning. Merparten av de eleverna röker inte och de säger att de heller inte vill börja röka eller snusa, men några av dem har provat.

- Vi vill stärka dem som är rökfria, säger Anne-Marie Fröjdh, som arbetar på Ungdomens hus. Hon påpekar att det är viktigt att föräldrarna säger ifrån och sätter gränser för ungdomarna. Det finns undersökningar som visar att ungdomarna vill att det ska vara så.

Det här projektet har diskuterats länge men nu ska det rulla igång.

Non smoking 7 bygger på erfarenheter från Västerbottens landsting.

- Inom några år bör vi få se en klar minskning av antalet rökande ungdomar, tror Anne-Marie Fröjdh.

Eleverna i sexan ska få information om rökning och därefter erbjuds var och en att tillsammans med en vuxen person lova att vara rökfri i tre år.

- Vi vill förstås att de ska vara tobaksfria resten av livet, men om det bara skulle bli de här tre åren så har det i alla fall haft det goda med sig att tobaksdebuten dröjt några år, säger folkhälsoplanerare Inger Skoglund Hassis.

Representanter för Non smoking 7 ska, förutom skolorna, också besöka föräldramöten och informera om tobakens skador.

De elever som ställer upp och fullföljer den rökfria kampanjen ska uppmuntras med premier i samband med skolavslutningarna.

Nu handlar det inte bara om att tala om att det är skadligt att röka, det handlar också om att göra eleverna medvetna om sig själva och stärka deras självkänsla och sociala kompetens, så att de vågar säga ifrån om någon föreslår att de ska röka.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons