Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rökförbudet gav oss hjälp att fimpa"

Annons

Personalutvecklare Mats Forsberg, som ligger bakom detta det hårdaste rökförbudet i Sverige, har bara fått positiva reaktioner efter rökförbudet.

- Ett fåtal anställda är negativa, men ingen har framfört några negativa synpunkter till mig.

- Facken är också väldigt positiva. Till och med Berit Olsen, i Kommunaltjänstemannaförbundet, som själv är storrökare, är positiv till rökförbudet på arbetstid.

Efter en rundringning till de olika arbetsplatserna kunde Mats Forsberg konstatera att det är sammanlagt 18 personer av kommunens anställda som slutat att röka efter det att förbudet trädde i kraft.

Mora Tidning träffade fyra av dem i ett personalrum på Tallbackens äldreboende.

Det var mor och dotter Sonja och Mia Andersson, Roger Ny-kvist och Pia Fornstedt.

Alla har de funderat länge på att sluta och rökförbudet på arbetstid beskriver de som en "spark i baken" att äntligen ta itu med rökandet. Sonja Andersson är den som rökt längst av alla, i 45 år. Hon och dottern Mia, som rökt i 23 år, hade bestämt sig för att sluta redan i höstas, men strax innan rökförbudet infördes blev det äntligen av.

- På jobbet går det bra, men när jag sitter ensam hemma kan det vara problem ibland. Då kan jag känna suget, säger Sonja.

För Sonjas dotter Mia gick det lättare.

- Jag har inte alls varit röksugen sedan jag slutade säger hon.

Roger Nykvist har rökt i tio år, men behövde inte ens ta tabletterna till hjälp när han slutade.

Pia Fornstedt hade mest problem innan hon slutade.

- Jag hade ångest i flera dagar, men när väl dagen kom, så gick det förvånansvärt bra.

- Jag har rökt i 40 år. Jag tror att de flesta som röker vill sluta. För mig gick det förvånansvärt bra, men för många är det nog väldigt svårt.

Många andra har också minskat på sitt rökande, eftersom de nu inte kan gå ut och röka när de vill utan är hänvisade till lunchrasten. En av dem som minskat rökningen betydligt är Berit Olsen, fackligt ombud för Kommunaltjänstemannaförbundet.

- Jag har minskat mitt rökande från 10-15 cigaretter per dag till två per dag. Nu räcker ett paket en hel vecka eftersom jag bara kan röka på lunchen och när jag går hem. Det är jättebra.

- Jag tyckte meddetsamma att beslutet var bra och ställde mig bakom det direkt, speciellt med tanke på att de som vill sluta, erbjuds hjälp.

- Det här beslutet visar att kommunen menar allvar med sin friskvårdspolicy.

Berit Olsen har inte fått några som helst reaktioner på rökförbudet, varken positiva eller negativa, från sina medlemmar.

- Det tolkar jag som att de flesta tycker att det är bra.

Alla tycker inte att rökförbudet på arbetstid är bra:

- Det är rena rama dubbelmoralen och överförmynderiet och jag känner mig kränkt. Vi känner oss jagade och förföljda av cheferna.

Det säger en av kommunens anställda, som fortfarande röker. Personen vill vara anonym, men är mycket kritisk till förbudet.

- Om jag vill sluta, så vill jag bestämma det själv och inte att någon annan ska bestämma det åt mig.

- Jag vill gärna att det ska komma fram också att det kanske är svårare på avdelningar där det är stora förändringar på gång. Då blir rädslan att förlora jobbet eller bli omplacerad så stor att det är svårare att ta ett beslut om att sluta att röka.

- Sedan tycker jag att friskvårdstimmen är viktigare än att vi slutar att röka. Förut kunde vi ta ut den i samband med att vi slutade, men den möjligheten har arbetsgivaren tagit bort för oss. Följden blev att vi inte hinner ta ut vår friskvårdstimme alls nu. Den subventionerade massagen har också tagits bort.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons