Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökförbud i god demokratiskt ordning?

Annons

EU har bestämt sig för att sätta p för rökandet genom den senaste help-kampanjen, som går lös på 650 miljarder kronor. På samma gång som det nu blir möjligt att dekorera cigarett-paket med otäcka bilder har kommissionen för avsikt att se till att de unga rökarna hånas i en tv-kampanj.

Tv-reklam där cigaretter ersätts med irriterande party-tutor är ett särpräglat drag i kampanjen som har lanserats i Sverige i samband med rökförbudet. Men det är inte bara i EU som privatmoralismen sprider sig likt en tumör, utan även i riksdagen, där man nyligen tog ett beslut om att förbjuda cigarettpaket med färre än 20 cigaretter i.

Tydligen har politikerna en dröm om att unga människor har råd utifrån sin veckopeng med ett litet paket (10 cigaretter) för 20 kr, men inte ett stort paket (20 cigaretter) för 39 kronor - och enligt staten skall ju unga inte röka.

Men är det någon, förutom politiker och byråkrater, som verkligen inbillar sig att en generell minskning av rökandet kommer att minska bland unga?

Nej, jag tänkte väl det.

I en tid då det är politiskt korrekt att jaga rökare hittar byråkrater ständigt nya om-råden att utöva sin privatmoralistiska syn på saker och ting där sanna argument inte spelar någon roll utan där den egna godtyckligheten och upphetsningen av att uppfostra medborgarna styr.

Visst kan det vara skönt att slippa lukta apa efter krogen eller att vi alla motionerar mera ur ett hälsoperspektiv men det rätt-färdigar ändå inte grova inskränkningar av rättigheter och fri-heter. Och alla dessa angrepp beror på vad som i nuet är politisk korrekt, vilket är ytterst allvarligt i ett principiellt avseende.

Förhoppningsvis kommer många att börja gå ut från krogen under middagen för att ta sig en rök - det får byråkraterna leva med och alla övriga som försvarar rökförbud-et med skälet att det är fattat i god demokrat-isk ordning.

JOHAN ARVIDSSON

Mer läsning

Annons