Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökdimmor skingras även i Danmark

Annons

Nu skingras dimmorna även på danska krogar. På onsdagen införs rökstopp inomhus på restauranger som har en serveringsyta större än 40 kvadratmeter _ en luddig lag som restaurangägare nu gör allt för att slippa undan.

Danskarna har förberett sig på livet efter den 15 augusti. Men lagen är omdiskuterad. Bland annat för de kryphål som restaurangägarna försöker utnyttja. Ett av de viktigare handlar om hur stor serveringsyta krogarna har.

De krogar som har mer än 40 kvadratmeter är tvungna att införa rökförbud eller bygga en rökbur. Gäster på krogar som har en mindre yta kan fortsätta blossa fritt om ägaren väljer att tillåta rökning.

På branschorganisationen Danmarks restauranger och kaféer, har man de senaste månaderna tagit emot runt 25 samtal om dagen från näringsidkare som undrar hur de kan möblera om för att serveringsytan ska bli mindre och kroggästerna därmed ska kunna fortsätta röka.

Och visst går det att hålla sig undan i fortsatt dimma. På restaurang Pinden, vid centralstationen i Köpenhamn, har lite kreativ ommöblering nästan halverat serveringsytan, från 75 till 39 kvadrat.

Liksom många förutspådde en krogkris när rökstoppet infördes i Sverige 2005, är den danska branschorganisationen orolig för att många krogar kommer att slå igen efter rökförbudet.

TT

Mer läsning

Annons