Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rogsjön fel vattentäkt"

Annons

När Rogsjön en gång valdes till vattentäkt var det bland annat för att sjön var näringsfattig och att det inte fanns några rester efter gruvbrytning i området som kunde påverka vattnet.

Att sjön var sur med ett ph-värde på runt 6,8 antogs främst bero på nedfall. Men så är det inte alls anser geologer tidningen talat med.

Berggrunden i hela området under och runt sjön består av komplexa sulfitmineraliseringar av samma typ som det som togs upp ur Falu gruva.

Det som ligger under sjön håller sig relativt stabilt. Men moränen och stenblocken, främst utefter hela södra stranden, vittrar och läcker ut främst svavelkis men också metaller till sjön. Och det är troligen det som försurar den.

Ökar sedan de sura nedfallen uppifrån kan det försämra vattnet. Det här är något geologer som arbetat i området länge känt till.

- Och vi geologer har alltid undrat över hur Falun kan ha Rogsjön som vattentäkt, säger Gunnar Eriksson som tidigare prospekterat i området för Boliden.

Geologernas uppgifter är nya för kommunen.

- Det här kände jag inte alls till och det måste vi titta närmare på, säger kommunalrådet Bjarne Harrung som ska ta kontakt med Eriksson för att få en närmare redogörelse.

De nya uppgifterna stärker honom i hans övertygelse om att Falun valde fel för ett par år sedan. Då utreddes om det gick att få vatten från Badelundaåsen i Borlänge. Men det skulle bli får dyrt och i stället satsades 20 miljoner kronor på upprustning av vattenverket som behandlar Rogvattnet.

- Jag var helt emot att vi skulle fortsätta med Rogsjön och jag tycker nu med facit i handen att vi valde fel. Jag vill nu titta på det här igen och se om vi kan lösa vattenfrågan långsiktigt, säger han.

Mer läsning

Annons