Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roddare med högt uppsatta mål

Annons

Rodden är en ny gren på det paralympiska programmet. Därför storsatsar svenska roddförbundet nu på just handikapprodd. Ansvarig för utvecklingen är Per-Erik Hedman, från Brudpiga roddarklubb i Västanvik i Leksands kommun.

Genom Dalarnas handikappidrottsförbund har han fått kontakt med sju personer i länet, som han sedan årsskiftet tränar i handikapprodd.

- Under vintern har vi tränat teknik och balans i simhallen i Leksand. Nu är det dags att flytta ut, berättar han.

Ja, i går var det dags för den första utomhusträningen på vatten. Den skedde i Runn, vars vattentemperatur ingen av deltagarna i förväg ville ha någon som helst vetskap om. På land var det i alla fall 13-14 varmgrader. Och det blåste - kallt.

Anneli Olsson och Lasse Bäcke från Borlänge laddade för vad som komma skulle i en stuga i närheten.

- Det finns i alla fall bastu här. I fall det blir bada av, skojade de.

Tanken är att Lasse Bäcke och Anneli Olsson i framtiden ska utgöra besättning i samma båt. Och det är inga blygsamma planer de har. OS i Peking är målet.

- Det kan bli så, men vi får se. Jag är helt ny i det här och ror för att jag tycker att det är roligt, säger Anneli Olsson.

Efter gårdagens premiär på Runn väntar nu träning flera gånger i veckan under hela sommaren. Både på vatten och på land. Under tiden kommer svenska roddförbundet att fatta ett beslut som blir avgörande för om en elitsatsning inom kort blir verklighet.

I så fall kan handikapproddarna från Dalarna vara VM-aktuella redan i höst.

Tanken finns där, men det är långt ifrån klart.

- Om inte annat så kan vi fortsätta ro för att det är roligt. För det är det, konstaterar de aktiva.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons