Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda Korset kritiserar migrationsdom

Annons

Migrationsöverdomstolen gör en "uppseendeväckande" tolkning av läget i Irak, anser Röda Korset.

I ett vägledande beslut för asylsökande från Irak som domstolen fattade tidigare i veckan slås fast att det inte råder någon "intern väpnad konflikt" i Irak.

"Ytterst förvånande," anser Svenska Röda Korsets generalsekreterare Christer Zettergren.

Tolkningen går på tvärs med Internationella Rödakorskommitténs (ICRC) syn. ICRC har ett särskilt folkrättsmandat att bevaka väpnade konflikter, och organisationen anser att det som sedan maktöverlämningen den 28 juni 2004 råder i landet är just en intern väpnad konflikt. Därmed är de stridande parterna bundna till artikel 3 i Genèvekonventionerna.

Definitionsfrågan är viktig eftersom personer drabbade av intern väpnad konflikt har rätt till skydd enligt såväl svensk lag som EU:s skyddsgrundsdirektiv.

I sin första vägledande dom kring Irak beslutade Migrationsöverdomstolen tidigare i veckan att avvisa en irakier. Mannens anknytning till de norra kurdiska länen, där relativ stabilitet råder, gör det möjligt att avvisa honom till hemlandet trots att han kommer från söder om den gränsen, sade domstolen.

Domen har också kritiserats av vänsterpartiets migrationspolitiske talesman Kalle Larsson, som med hänvisning till FN:s flyktingkommissarie argumenterar att irakier från landets centrala delar inte får sändas till de kurdiska områdena.

TT

Mer läsning

Annons