Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda Korset: Enormt lidande i Irak

Annons

Liken kantar gatorna, läkarna flyr och de söndersprängda överlevarna behöver allt fler proteser.

Det mänskliga lidandet i Irak är enormt och blir stadigt värre, konstaterar Röda Korset i en ny rapport.

Under titeln Civila utan skydd fokuserar Internationella rödakorskommittén (ICRC) snarare på känslor och människoöden än siffror och fakta för att beskriva händelseutvecklingen i Irak.

Som vittnesmålet från Saad, en ung biståndsarbetare i Bagdad:

"En gång kallades jag till en plats där en bomb exploderat. Där såg jag en fyraårig pojke sitta bredvid sin mors kropp, som saknade huvud efter explosionen. Han talade till henne, undrade vad som hade hänt. Hans mor hade tagit med honom ut för att handla".

När rapporten presenterades vid en presskonferens i Genève på onsdagen fyllde ICRC:s verksamhetschef Pierre Krähenbühl på med svaret från en irakisk kvinna på Röda Korsets fråga om vad hon behövde hjälp med:

"Att samla ihop de kroppar som kantar gatorna framför våra hem varje morgon och som ingen vågar röra eller ta bort av säkerhetsskäl".

I rapporten konstateras att 106|000 familjer bara sedan i februari 2006 har tvingats på flykt inom landet, och att umbärandena ytterligare försvåras av bristen på rent vatten och ständiga elavbrott. De åtta proteskliniker som stöds av organisationen hjälpte i fjol 21|000 patienter, med 7|300 konstgjorda lemmar och 460 par kryckor.

Och sjukhusen saknar personal.

"Med attacker som utförs dagligen så är det som om Bagdad befinner sig i konstant nödläge. Vår kirurgiska avdelning är ständigt full och arbetsförhållandena är extremt svåra. Av de 208 kirurger som brukade arbeta här finns bara ett 40-tal fortfarande i tjänst nu för tiden", berättar läkaren Adil al-Shammari vid sjukhuset al-Kindi i Bagdad i rapporten.

TT

Mer läsning

Annons