Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda korset delade ut tidig julklapp

Annons

- Tanken är att pensionärerna ska kunna göra något trevligt för de pengarna, till exempel musikunderhållning. Förut skänkte vi julblommor, men vi tyckte att det skulle vara roligt att ge en upplevelse i stället, säger Eva Nygårds.

Under onsdagen är hon tillsammans med Gunborg Morén på en liten turné på äldreboenden i Hedemora.

Totalt är det 10 000 kronor som delas ut nu till jul till de ovan nämnda boendena samt demensboendena Granen och Prästgården.

- Pengarna kommer bland annat från vår verksamhet Kupan där försäljningen går väldigt bra, berättar Gunborg Morén, som arbetat ideellt i Röda Korset sedan 1979.

På Vinstragården tar enhetschef Calle Ström emot kuvertet med pengar. Han berättar att han tillsammans med pensionärerna ska bestämma vad de ska användas till.

- Det är inget som bara jag ska ta beslut om, säger han.

Pernilla Svensson, enhetschef på Norden, menar att det finns flera områden där pengarna kommer väl till pass.

- Vi är flitiga på underhållning här, så antingen går pengarna till det, eller så får de vila till i vår då vi ska fortsätta med vårt trädgårdsprojekt. Vi har nyss fått ett växthus som ska monteras, berättar hon.

Röda Korset har även bjudit 20 anhörigvårdare på julbord.

- Vi har cirklar för dem där det bland annat ingår information från distriktssköterskor som exempelvis berättar om olika hjälpmedel, berättar Gunborg Morén.

- Cirklarna är viktiga för att anhörigvårdarna ska träffa andra i samma sits, säger Eva Nygårds.

Röda Korset i Hedemora stöder även många andra verksamheter, både i Sverige och utomlands. Bland annat rehabcenter i Falun för krigs- och tortyrskadade.

-Vi har många asylsökande i kommunen och vill därför ge dem bidrag, i år ungefär 50 000 kronor, berättar Gunborg Morén.

En annan del av arbetet är första hjälpen-gruppen. Den medverkar vid olika evenemang som idrottstävlingar och musikkonserter, för att ta hand om besökare som inte mår så bra. Personalen ska även avgöra om ambulans måste tillkallas.

- Arbetet är kul för man kommer nära ungdomarna, för det är oftast unga människor på de här tillställningarna, säger Eva Nygårds, och berättar att varje år måste personalen avlägga ett prov och bli godkända i första hjälpen.

MARLENE ANDERSSON

Mer läsning

Annons