Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda kors längs farliga vägar

/
  • Korståg. Motormännens Riksförbund placerar ut kors på landets farligaste vägar. I Dalarna har Lennart Kjellin, Bengt-Eric Berglund och Bo Larsson ställt ut kors på riksväg 71 mellan Mockfjärd och Nås.

Annons

I går före klockan tio var Motormännens lokalföreningar i hela landet ute och placerade kors längs vissa vägsträckor. I Dalarna sattes de flesta ut efter riksväg 71 som har stora trafikströmmar och många olyckor vintertid.

- Vi vill poängtera att det måste satsas mer på vägarna. Vägverket tilldelas för lite resurser och som det är nu klarar de knappt av underhållet. Det talas om att använda bilbälte, köra nykter, hålla hastigheten och ha en säker bil, men inte så mycket om kvaliteten på vägarna, säger Lennart Kjellin.

Motormännens riksförbund har under flera år inspekterat det svenska vägnätet för betygsättning enligt det internationella klassificeringssystemet Euro RAP. Vägarna märks ut med en till fyra stjärnor efter hur väl vägen och trafikmiljön skyddar trafikanterna från att bli dödade om en olycka skulle ske. Tre eller fyra stjärnor innebär godkänt, två eller en stjärna innebär undermålig trafiksäkerhetsstandard. I Dalarna är majoriteten av de inspekterade vägarna tvåstjärniga.

- Från Stockholm och söderut finns flest fyrstjärniga vägsträckor. Från Dalarna och norrut blir vägarna allt sämre. Överallt där det är frågan om att vara bäst kommer området mitt, Dalarna, Hälsingland, Gästrikland och Jämtland, sist. Vägarna är kanontaskiga här, säger Kjellin.

Korsen sätts ut på platser där sikten är skymd, där dikena är igenväxta eller för branta eller där det finns andra störningsmoment. Meningen är att lokala politiker ska få sig en tankeställare.

- Vi vill bilda opinion och få politikerna att skjuta till mer pengar till vägarna. Förhoppningen är att det ska sprida sig till rikspolitisk nivå så att makthavarna i Stockholm får upp ögonen för det här problemet.

Kommer ni att plocka ner korsen?

- Vi har satt upp dem och tänker inte ta ner dem igen. Så får vi se hur länge de får stå kvar.

Mer läsning

Annons