Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda khmerernas bödel åtalad

Annons

En av Röda khmerernas tidigare fängelsechefer åtalades på tisdagen i Kambodja för brott mot mänskligheten. Det är det första åtalet mot de ansvariga för ett av 1900-talets värsta massmord.

Åtalet mot Kang Kek Ieu, alias Duch, är en milstolpe i försöken att ställa ledarna för Kambodjas röda khmerer till svars för massmorden mellan 1975 och 1979. Sedan Duch på tisdagen förhörts av domarna i den FN-stödda tribunalen väcktes på kvällen åtal för brott mot mänskligheten.

Efter revolutionen 1975 utsågs Duch, enligt honom själv mot sin vilja, till chef för säkerhetspolisens förhörscentral S-21, där minst 14|000 människor, även kvinnor och små barn, avrättades.

1979 störtade Vietnam Röda khmererna och Duch antogs ha dödats i striderna. Först 20 år senare avslöjade en journalist att den fruktade fängelsechefen arbetade som omvänd kristen med ny identitet i en biståndsorganisation.

Han har sedan han greps vidhållit att han inte kan hållas ansvarig för S-21.

Uppskattningsvis 1,7 miljoner människor miste livet i Röda khmerernas försök att på kortast möjliga tid skapa ett kommunistiskt samhälle. Stadsbefolkningen sattes i illa organiserat tvångsarbete på landsbygden, religion och privat ägande avskaffades. De som ifrågasatte nyordningen riskerade avrättning.

Vägen mot rättvisa för offren har varit lång och krokig. Först 2003 kunde FN och Kambodja enas om en gemensam domstol, men finansieringen är ännu inte helt säkrad.

Det finns en allmän oro att döden ska hinna upp de åldrade männen innan rättvisan gör det. Röda khmerernas ledare Pol Pot dog 1998. En av hans vapenbröder, "Slaktaren" Ta Mok, följde honom 2006.

TT

Mer läsning

Annons