Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rock, visor och eldigt spanskt

Annons

Vänlig humor och goda historier är viktiga komplement till flinka gitarrfingrar och sångröst.

Än har Bo Lundqvist fasta uppdrag på demensboenden och servicehus, men han har pratat ett par gånger med Ivan Feldborg på kulturförvaltningen om att börja sluta.

- Vi måste börja tänka på nyrekrytering och ordna lite utbildning för den som är intresserad.

- Aldrig har det varit så roligt som i år att spela. Kanske beror det på att jag slappnat av lite. Man är ju alltid så mån om att vara duktig och prestera. Nu kan jag nog vara lite mer lyhörd för andras arbete också, säger han och prisar personalen på äldreboenden som gör allt för att de boende ska må bra, säger Bosse.

Bosse har levt med och på musik hela livet.

Nyss 19 fyllda blev han Sveriges första gitarrpedagog med examen och fick genast jobb på musikskolan. På kvällar och nätter hade han många krogspelningar.

- På Dramaten fick jag göra en eldig spansk gitarrist som Hjördis Pettersson skulle bli lite kär i. Lite ångrar jag att jag inte fortsatte teaterkarriären, säger han.

Efter 17 år i Stockholm flyttade han och hustrun Kerstin hem, nästan. Båda är födda i Falun, men byggde hus i Svärdsjö 1973.

Därifrån turnerade Bosse Lundqvist på heltid i tio år med sonen Michael. Han spelade också med Merit Hemmingsson och många andra.

Musiksmaken utvecklas på äldreboenden. Nya människor blir äldre.

- Vi sitter där allihop så småningom. Nya människor blir ju äldre. Förr var det ju mycket Lapp-Lisa och Jokkmokks-Jocke. Nuförtiden går jazz också hem.

Några favoriter är fortfarande Dan Anderssons visa om Gunnar Vägman och Flicka från Backafall, men Bosse kan berätta om en farbror i 90-årsåldern som ville att han skulle spela Rock Around the Clock.

- "Känner du till den du", sade jag. "Jo, när jag var i 40-årsåldern lånade jag den av min son och så dansade vi till den på firmafester", berättade gubben.

Bosse funderar alltså på att trappa ner, men först vill han sjösätta det projekt han jobbat med 1,5 år, som vi berättar om i artikeln under.

- Behovet av lugn börjar smyga sig på. Det är inte lika lockande att gå upp fyra på morgonen för att åka till Sundsvall och spela.

Favoritlåtar då? Jo, den klassiska spanska gitarrmusiken har alltid funnits med. Även när han har spelat en hel dag tänder han ofta lampan över notstället när han kommer hem och spelar ett stycke, till exempel Recuerdos de la Alhambra av Francisco Tariega.

- Det är vilsamt att spela den, säger Bosse Lundqvist

Men på torsdag väntar nytt uppdrag. På köksbordet ligger en minneslapp om julgransplundring på Smedjan.

Det är visst någon som blivit sjuk, så Bosse hoppar in.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons