Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rock- och blues- gymnasium redan nästa år?

Annons

Gymnasienämnden vill starta ett rock- och bluesgymnasium i Borlänge. Om nämnden får pengar kan det bli verklighet redan nästa år.

Än har inget beslut fattats, men förslaget finns. Målsättningen är att etablera gymnasiet som ska ha riksintagning senast läsåret 2007. Helst redan till höstterminen nästa år.

-Men det ska till pengar för att vi ska kunna förverkliga det redan nästa år, säger Åsa Frithiofson, gymnasienämndens ordförande.

Om skolan ska hinna starta redan då krävs ett tidigt beslut.

-Då måste vi bestämma oss snart, säger Frithiofson.

I dag planerar flera friskolor etablering i Borlänge inför läsåret 2006/2007. Om inte friskolorna ska hinna före med musikutbildning får det därför inte ta för lång tid innan kommunen bestämmer sig.

Liknande skolor med musikprofil är eftertraktade och finns på flera orter i landet, närmast i Stockholm. Den starkaste konkurrenten är ändå ett frigymnasium som har planer att starta i Hultsfred nästa höst. Utbildningen som kommer att erbjudas där liknar i hög grad den i Borlänge.

-Det är bråttom om vi ska etablera oss på rock -och blues-kartan. Hultsfred har redan ett medialt försprång, men vi har också en stark rocktradition i Borlänge med alla band som finns, säger Jan-Olof Lundberg, utvecklingsledare på gymnasieförvaltningen.

Blir gymnasiet av är man ett steg närmare planen att göra Borlänge till knutpunkt för rock och blues.

Till hösten startar musikhögskolan Boomtown. Rock -och bluesgymnasiet kallas i planeringen för Boomtown gymnasium. Sedan vill Forssaklackskolan också vara med i Boomtown-projektet, men det är oklart när de kan gå in för fullt.

Faller alla bitar på plats så har Borlänge en säker plats på rockkartan - då som Boomtown.

DIAMANT SALIHU

Mer läsning

Annons