Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Robin Hood-skatten" slipas av

Annons

De högljudda protesterna från framför allt kommunerna i Stockholmsområdet mot brandskattning och "Robin Hood-skatt" har gett resultat. Nu väntar en viss lindring för dem, erfar TT.

I regeringens vårproposition som överlämnas till riksdagen på måndag föreslås en del förändringar i kostnadsutjämningen mellan kommunerna. Hänsyn ska tas till högre lönekostnader, vilket gynnar främst kommuner i Stockholm län. Byggkostnadsmodellen justeras vilket missgynnar just dessa områden. Det blir en löpande uppföljning.

Samtidigt tillsätts en ny stor parlamentarisk utredning som ska se över hela skatteutjämningen. Första uppgiften blir att föreslå förändringar i inkomstutjämningen, så att tillväxt och företagande gynnas. I dag kan kommuner som lyckas få ner arbetslösheten och förbättra ekonomin förlora sin ersättning från utjämningssystemet.

Förändringarna i kostnadsutjämningen sker inom systemet. Några nya pengar tillförs inte.

Förslagen grundar sig på den statliga utredning, som Ulf Wetterberg, tidigare vd på Landstingsförbundet, gjort. Men förändringarna blir mer måttfulla.

Wetterbergs utredning möttes av massiv kritik. Kommun efter kommun, från norr till söder, sade nej. De vände sig emot att rika kommuner runt storstäderna skulle gynnas. De menade att kommuner med låg skatt skulle få det bättre medan kommuner med hög skatt få det sämre. 25 av de 38 kommuner som skulle få ett tillskott ligger i Stockholms län. Störste vinnare var Nacka kommun.

De fyra borgerliga partierna var inte överens. Moderaterna och folkpartiet ville ha full kompensation för de högre lönekostnaderna. Centern och kristdemokraterna var emot.

En arbetsgrupp tillsattes med en representant för varje parti, som tog fram ett underlag. Slutmanglingen skedde på partiledarnivå. Resultatet betraktas som en "hederlig kompromiss". Hälften av det högre kostnadsläget kompenseras.

Avsikten med den kommunala inkomst- och kostnadsutjämningen är att ge alla kommuner och landsting likartade förutsättningar. Men att skapa en rättvisa som alla är nöjda med har visat sig vara lättare sagt än gjort. Systemet är komplicerat och det är få som kan förklara hur det fungerar. I stället har alla på ett eller annat sätt känt sig som förlorare.

TT

Mer läsning

Annons