Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivstart för ung företagare

Annons

Ridsportsbutiken har funnits i 5- 6 år redan, men nu tänker Jenny Andersson utöka sortimentet och även sälja hund- och kattartiklar. Trots sin ringa ålder är det inte första gången Jenny driver ett företag. Under gymnasiet drev hon tillsammans med en klasskamrat ett UF-företag (ung företagsamhet).

- Vi tänkte att vi lär ju utgå ifrån något som vi redan har hemma. Då kom vi på idén att vi skulle sälja hästskit som trädgårdsgödsel. Det gick faktiskt över förväntan.

Jenny Anderssons familj var sedan tidigare bekant med Arne Brandt och när han i vintras började prata om att han var trött på att driva affären och funderade på att sälja, föreslog Jenny Andersson att hon kunde ta över den. Hennes familj stod bakom henne, men det var desto svårare att få banken att göra det.

- När vi gick till sparbanken fick vi nej direkt. Jag fick en känsla av att det var på grund av min ålder, säger hon.

På Handelsbanken gick det bättre. Med sina föräldrar som borgenärer var det inga problem att få lån. Föräldrarna och även hennes vänner har hjälpt till att få butiken i ordning, inför nyöppnandet.

- Jag och min kompis Ida Björklund stod här till två på natten i fredags och knappade in alla artiklar i det nya kassasystemet. Systemet kom inte förrän i fredags och först hade vi problem med att få igång det, förklarar Jenny Andersson.

Planerna för framtiden är många. Först ska de flytta butiken hem till föräldrarnas gård i Nyvalla i Kärnan. Så fort pappa Stig Andersson blir klar med byggandet av butiken går flyttlasset.

- Det skulle egentligen bli pappas nya garage, men nu får det bli en butik istället. Det första garaget han byggde tog vi och gjorde om till stall så det ser inte ut som att han någonsin kommer att få sitt garage, säger Jenny Andersson.

Drömmen nu är att få butiken att gå runt så pass bra så att hon kan anställa. Hon tycker att det skulle kännas bra att på så sätt även kunna hjälpa någon annan.

- Först tyckte nog en del av mina kompisar att jag var lite knasig när jag skulle ta över butiken. Men sen har de väl insett att det inte var någon dum idé. Jag brukar inte ta åt mig om folk tror att jag inte ska klara av det här på grund min ålder. Det är bara att bevisa motsatsen, säger Jenny Andersson.

SUSANNE OHLIN

Mer läsning

Annons