Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Riv inte Hytthällen 15"

Annons

Det var för snart ett år sedan som tidningen kunde avslöja att husets ägare, den lokala frimurarelogen, ville riva den gamla byggnaden för att iordningställa några nya parkeringsplatser vid huvudbyggnaden Gustavsberg.
I januari behandlade byggnadsnämnden en ansökan om rivningslov. Beslutet blev att säga nej. Detta med hänvisning till kommunantikvariens bedömning att "huset representerar årsringar i Ludvikas historia och bidrar till ett historiskt sammanhang i en karaktäristisk miljö", som hon föredrog att uttrycka sig.
Rivningsförbudet överklagades till länsstyrelsen och ett beslut väntas enligt uppgift komma någon gång under första kvartalet 2006.
Samtidigt vidhåller parterna sin tidigare inställning. Frimurarna framhärdar med att huset ska rivas. De sista hyresgästerna har redan flyttat till annat boende och värmen är nedskruvad till ett minimum.
- Huset är i dåligt skick. Det blåser rakt igenom och rappningen är på väg att lossna. Det kostar för mycket att få det i skick. Vi konkurrerar med Gammelgården och ska vi få folk till lokalerna (i Gustavsberg) behöver vi alla p-platser vi kan åstadkomma, säger styrelsens ordförande Kjell Israelsson.
- Det är inte nödvändigt att riva, det skulle vara ett helgerån, parerar Rudolf Peterson.
- Om de behöver parkering finns det ju plats nedanför. Man kan inte få fortsätta att riva i Ludvika. Nu måste det få vara nog, fortsätter han med tydlig syftning på det så kallade Kandikahuset och flera andra pärlor som redan har förpassats bort ur samhällsbilden.
Peterson påminner i sammanhanget om att Hytthällen 15 är ett av de äldsta husen som fortfarande minner om de gamla miljöerna på Karlberg. Det är dessutom vackert beläget på krönet nära bankhuset.
Nu hoppas han, att ägarna ska besinna sig och tänka sig för.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons