Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskfyllt vägarbete

Annons

- Många kör för fort och har inget omdöme. Så ser det tyvärr ofta ut på vägarbetsplatser. Det är inget specifikt för arbetsplatsen på riksväg 70 i Rättvik, säger trafikpolisen i Falun som mätt hastigheten vid arbetsplatsen.

Platschef Gunnar Lendahl på NCC berättar hur personbilar och lastbilar dundrar förbi, vissa i hög hastighet.

- Speciellt otäckt är det när vi sätter kantsten eller lägger asfalt. Allvarliga situationer och incidenter har inträffat, bland annat körde en lastbil in i en av grävmaskinerna, säger Gunnar Lendahl.

Stefan Sjöberg jobbar med fundamenten till vägbelysningen. Belysningen står precis intill vägen. Timmerbilar, lastbilar och personbilar kör förbi bara några decimeter från Stefan som står i den djupa gropen där fundamentet sänks ned.

-Visst är det obehagligt. Det är ju stora fordon och många arbetare har ju blivit påkörda, säger Stefan.

I slutet av april startade etapp fyra och arbetsplatsen sträcker sig från Karlsviks herrgård där det blir en ny rondell och fram till rondellen utanför kommunal-huset. Genomfarten ska bli smalare, som mest har riksvägen minskat fyra meter på bredden.

En gång- och cykelväg byggs utmed riksvägen och det ska också bli planteringar vid vägen.

- Vi har cirka tio personer i arbete varje dag. I genomsnitt passerar 9 000 fordon varje dygn. Vecka 28 ska rondellområdet vara klart. Hela bygget beräknas vara färdigt i september, säger Gunnar.

Det är många bilar som ska köra förbi arbetslaget på riksvägen fram till september. Rejäla fart-hinder är det enda skydd Gunnar, Stefan och de andra har att ta till när hastigheterna är alldeles för höga.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons